Inlämningsuppgift 2 ARKITEKTUR

F/4.5, 1/200 Sek, ISO-400, utan blixt

Den här bilden tog jag när jag gick runt i kyrkbacken, jag valde att fotografera gamla hus eftersom jag tycker de ser lite coolare ut än moderna hus. Jag ville ta kort på flera hus och få en” pyramid form”, vilket jag tycker jag lyckats med litegrann på bilden genom att sitta på huk och fotografera. Jag försökte även få med förgrund, mellangrund och bakgrund, men dessvärre fick jag bara med förgrund och bakgrund.

Jag valde lång slutartid (lägre tal.) Slutartiden reglerar hur snabbt slutaren ska slå igen. Det betyder att ju längre tid det tar för slutaren att stängas och “knäppa av” fotot, desto mer ljus hinner komma in i kameran och registreras på bilden. Eftersom jag hade ganska lång slutartid så blev mina bilder rätt så ljusa, speciellt himlen som var ljusblå den dagen, den blev kritvit och smälte in med snön på taken.

Jag valde en större bländare (lägre tal). Bländaren reglerar, precis som slutartiden, hur mycket ljus som kommer in i kameran, men på ett annat sätt. När jag använde en stor bländare så blev ljusgenomsläppet högt och jag fick en ljus bild. Med en stor bländare fick jag även ett kort skärpedjup, vilket gör att husen är tydliga medan skorstenen och vinden(?) på det stora husets tak blev inte så skarpa. Om jag hade haft ett högt bländar tal så skulle allt blivit skarpt.

I och med att snön på taket och himlen ”växte ihop” så tyckte jag det förstörde bilden, om jag hade haft en kort slutartid (högre tal) så skulle jag få lite mörkare bild och himlen skulle synas mer och därmed få skarpare konturer. Och om jag haft ett högre ISO tal så skulle jag fått en mer brusigare bild, vilket skulle gjort bilden mer intressant. Annars är jag nöjd med bilden

F/ 5, 1/640 sek, ISO -400 utan blixt.

Jag tog den här bilden för att jag ville ha en bild på en uppförsbacke med några hus bredvid varandra.  Jag försökte ta bilden från en annan vinkel och valde därför att sätta mig i mitten av uppförsbacken och ta kort. Då fick jag husen lite mer ”uppifrån” och det såg ut som om jag promenerade upp för backen när jag tog bilden, vilket var målet med bilden, jag ville ha vinkeln från någon som bara promenerar förbi.

Jag använde mig av en stor bländare för att jag ville ha ett kort skärpedjup vilket gjorde det första huset skarp medan de andra lite oskarpare.  Någonting jag tycker gör bilden utmärkande är just fönsterna och plankorna på det första huset, de reflekterar ljus och det tycker jag ser häftigt ut, jag tror jag fångade ljuset. Jag tog en annan bild av det här motivet fast med ett högt bländartal och då reflekterade plankorna och fönsterna inget ljus alls vilket gjorde bilden tråkig därför valde jag inte den.

Den här bilden är min favorit för att slutaren och bländaren har samarbetat bra tillsammans i den här bilden. Jag har både fått ljusa och mörka detaljer vilket har skapat kontraster i bilden, vilket jag tycker är fint och är väldigt nöjd med! Dessutom har jag fått en väldigt rörelseskarp bild, när jag tog bilden så blåste det rätt så mycket så trädgrenarna rörde på sig, men jag använde en kortare slutartid och fick en rörelseskarp bild! Någonting som skulle göra bilden finare är om jag visade lite mer av det tredje huset för just nu ser man inte ens vad det föreställer.

F/5, 1/30 sek, ISO -800 ingen blixt

Jag ville ha en bild på en fin trappa, vilket jag tillslut hittade i en byggnad jag inte kommer ihåg namnet på. Jag tog bilden från bottenvåningen, jag satte mig på golvet och tog kort (grodperspektiv). Jag satte mig lite mer åt höger eftersom jag ville få en annan vinkel på trappan istället för rakt uppifrån.

Jag ville ha en form av en cirkel , så den här trappan blev perfekt. Anledningen jag tog bild uppifrån (dvs bottenvåningen och upp) och inte nerifrån (dvs toppen till bottenvåningen) är för att jag fick betydligt mer finare linjer som ”snurrar som en cirkel” och som blir mindre och mindre när jag var på bottenvåningen.

När jag tog bilden valde jag ett lågt bländartal vilket gav ett kort skärpedjup därför blev trappan närmast mig helt skarp medan de andra blev mindre och mindre skarpare, vilket jag tyckte gjorde bilden väldigt cool och påminner lite om en illusionsbild. Om jag hade haft ett högt bländartal så skulle alla trappor blivit skarpa.

Anledningen jag valde en lång slutartid är för att jag ville ha en ganska ljus bild, om jag hade haft en kortare slutartid så skulle jag fått en mer mörkare bild. Dessutom ville jag inte ha en 100% rörelseskarpbild så därför valde jag en lång slutartid, om man kollar på trapporna så ser man att de är inte helt rörelseskarpa (pga darrande hand), men så ville jag ha det! Jag har även valt att ha ett högt ISO värde, för att jag vill ha ett brus i bilden, vilket jag tycker gör bilden mer spännande. Jag är väldigt nöjd med den här bilden, särskilt med att det finns två färger på trappen (underifrån) på vänster sida är det mörkare vit nyans medan på högra sidan är det en ljus nyans.

F/4, 1/200 sek, ISO-400, ingen blixt

Anledningen jag valde att fotografera den här dörren är pga detaljerna, den är väldigt detaljrik!Jag ställde mig på vänster sida av en bänk när jag tog den här bilden för att jag ville ha fågelperspektiv, men bänken var endast en halv meter så det blev inte så lyckat eftersom det ser ut som om jag fotograferat rakt fram ifrån, vilket jag inte gjort.

Jag fotograferade med ett lågt bländartal och en lång slutartid för att jag ville att detaljerna på dörren skulle synas mer och att jag skulle få ett djup i bilden. Jag provade ta en annan bild på dörren fast med ett högt bländartal och en kortare slutartid då utmärkte sig inte detaljerna på dörren alls, och det hela såg fastklistrat ut. Dessutom blev hela dörren samma mörkbruna nyans, och man såg inte det slitna träet.

Jag är varken nöjd eller missnöjd med bilden, den är OK.  Det skulle vara mer spännande om jag bara fotat en liten detalj istället för hela dörren. Jag är van med att alltid fota ”hela” av något motiv istället för en liten detalj, men det ska bli ändring på det från och med nu!

Men jag är i alla fall nöjd med att jag lyckats fått olika kontraster på dörren.

F/4.5, 1/1250 sek, ISO-400, ingen blixt

Jag letade runt i kyrkbacken en lång stund för att hitta ett motiv med fina vertikala linjer och former, vilket jag hittade tillslut. En parkbänk!  När jag tog bilden vinklade jag kameran lite neråt för att få linjerna att likna en triangel, om jag skulle haft kameran rakt fram så skulle det bara vara vanliga linjer som går rakt, men nu har jag skapat illusionen av att det smalnar av längst bort.

Jag använde mig av ett lågt bländartal för att jag ville ha ett kort skärpedjup och det gjorde linjerna (plankorna) väldigt tydliga medan bakrunden är oskarp. Om jag hade haft ett högt bländartal skulle allt vara skarpt, vilket jag inte vill. Jag vill att ögonen ska fokusera på linjerna och inte på bakrunden.

Jag använde mig av en kort slutartid för att jag ville ha lite mörkare bild och en rörelseskarp bild pga skakande hand.

Bilden har formen av en triangel, vilket jag är väldigt nöjd med. Dessutom tycker jag det är fint med den blänkande snön på plankorna som lyser upp bilden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s