bildanalys inlämning

Fotograf: Andrea cisneros

källa:

http://www.flickr.com/photos/experimentofthenature/5066776155/lightbox/

Efter flera timmars letande efter en bild hittade jag den perfekta bilden som fick mig att minnas tiden när jag var ung.  Personligen upplever jag den här bilden väldigt harmonisk, det är mycket glädje i bilden och det är en väldigt fin plats som de fotograferats på. Jag får ett leende på läpparna av att kolla på den här bilden eftersom jag kan känna igen mig lite i vad de gör.

DENOTATION (BILDBESKRIVNING)

På bilden ser vi ett gäng glada tjejer som gör en böghög (ursäkta uttrycket men det heter faktiskt så) på en fin äng med grönt gräs. Bilden är förmodligen tagen i eftermiddagsljus därför är det väldigt mycket färger i bilden som skapar kontraster, vilket gör fotot ”levande”. I bakrunden är det högt gult gräs och bakom det gula gräset är det träd. Bakom träden ser det ut att vara ett stort berg, men man ser inte berget så tydligt så man vet inte hur stort det är och när det slutar. Det beror på att fotografen har en stor bländare (lågt blädar tal) och det gör att bakrunden blir lite ”suddig” och då blir det som är närmast kameran mest tydligt, så därför fastnar blicken direkt på tjejerna.  Jag tycker att bakrunden alltid blir så fin när man har en stor bländare! Fotografen har säkert haft en kort slutartid (högt tal) eftersom tjejerna är rörelseskarpa, om fotografen skulle haft en lång slutartid (lågt tal) så skulle de inte vara skarpa eftersom de hoppar ju på varandra.

På bilden ser man lite förgrund mellangrund och bakgrund. Tjejerna är förgrunden och det höga gula gräset är mellangrund. Träden och berget bakom gula gräset är bakgrunden. Fotot är taget rakt framifrån och motivet är i mitten, så fotografen har inte tänkt så mycket på vinklar och komposition. Fast jag tycker träden formar typ en kurva som går ner och sen upp, svårt att förklara…

Någonting jag tror skulle förbättrat bilden vore om fotografen skulle haft ett högre ISO värde, känns som om bilden är för “clean”, den behöver lite brus. Dessutom irreterar jag mig på dessa cirklar som fotografen lagt till i photoshop, förstör bilden ju.

Konnotation (tolkning av bilden)

Det jag tycker gör bilden intressant är att den är tagen i naturen eftersom jag själv tycker om att vara i naturen och är väldigt intresserad av miljön. Dessutom tycker jag det är jätte fint med variationer av färger i bilden, jag tycker att det är en väldigt glad bild pga färgerna och för att tjejerna i bilden skrattar så därför föder den här bilden fram glädje, eftersom skratt smittar av sig.

De flesta som ser den här bilden skulle nog associera den med sommaren eftersom tjejerna är ganska lättklädda men jag associerar bilden med min gamla skola. På bilden gör tjejerna en böghög och det var väldigt vanligt på min tid när jag gick i grundskolan, så den här bilden får mig att tänka väldigt mycket på min gamla klass som alltid gjorde böghögar i korridorerna. Så när jag ser den här bilden känner jag en saknad eftersom jag saknar att göra böghögar i korridoren och dessutom saknar jag min gamla klass.

Jag tror fotografen inte velat förmedla något särskilt med bilden, sådana bilder brukade jag också ta när vi gjorde böghögar, främst för att spara det som minne. Jag tror fotografen är en del av tjejgänget och ville ha en bild som symboliserar tiden när man är ung och det tycker jag hon/han har lyckats med, sådana här bilder vill man kolla på när man är gammal för då får man tillbaka minnena och känslorna, en bild säger mer än tusen ord somsagt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s