Inlämningsuppgift- KÄNSLOR

F5,6, 1/30 sek, ISO -1600.

Känsla: Barndom

När jag tittar på den här bilden blir jag direkt påmind om min barndom. När jag var liten fick jag inte ha några djur eftersom min pappa var allergisk, så istället brukade han alltid köpa gosedjur till mig. Och mina favoriter är dem du ser på bilden. De har legat i min säng i över 10 år och när jag funderade över vad jag skulle fota som representerar barndom, var de det första jag tänkte på.

Jag fotade med en stor bländare för att djuren skulle vara i fokus och för att jag ville ha en så ljus bild som möjligt eftersom det var ganska mörkt i mitt rum. Den långa slutartiden och det höga ISO talet hjälpte också till att göra bilden ljusare. Ett högt ISO tal är bra att använda inomhus för då är inte kameran lika ljuskänslig.  En annan anledning till att jag valde ett högt ISO var för att få brus i bilden.

Jag valde att placera djuren i mitten av bilden för att det blev snyggast så, testade först att ha dem på sidan (gyllene snittet) men det blev inte snyggt.  Jag testade även att fota djuren på andra platser i mitt rum men sängen var den enda platsen som var bra. På bilden ser man mönster från sängöverkastet, former av sängstolparna och skuggor vilket jag tycker gör bilden intressant. När jag fotade bilden valde jag att stå upp och vinkla kameran ner (nästan fågelperspektiv) så att djuren kollade upp. Varför? Jo för att då får man känslan av att man vuxit upp och stirrar neråt på djuren, fast inte på ett dåligt sätt. Svårt att förklara.

Photoshop hjälpte mig med att göra bilden svartvit och göra att djurens päls ”stod” lite upp annars har jag inte gjort någonting med den. Jag är nöjd med den här bilden, det enda jag kanske irriterar mig med är att djuren är lite för nära, avstånd kanske skulle gjort bilden bättre. Fast det kanske bara är jag som tycker så.

F5,6, 1/1000 sek, ISO -1600

Känsla: Kärlek

Jag valde att fotografera min favoritkänsla på ett lite annorlunda sätt, genom att använda ett äpple. När jag tänker på kärlek tänker jag på mina vänner och min familj, men eftersom de inte ville ställa upp på en bild fick jag kompremissa. Hjärtan är symbolen för kärlek så därför tyckte jag att det passade in perfekt. Och för att det inte skulle vara ett ”tråkigt” rött hjärta gjort av papper så valde jag att göra ett hjärta med hjälp av en kniv och ett äpple. Jag hade helt klart underskattat konsten att skära hjärtan i äpplen så det tog ett tag innan jag fick en fin form.

Jag använde en stor bländare för att jag inte ville att stolarna i bakrunden skulle synas. Den korta slutartiden gjorde att skuggorna blev svarta. I början hade jag fönsterpersiennerna nerdragna, det gjorde att bilden blev kolsvart men jag drog upp dem, då blev det fina skuggor och pyttelite ljusare bild. Jag använde mig då utav ett högt ISO-tal vilket gjorde bilden ljusare och brusig.  Anledningen att jag inte ändrade bländaren istället var för att jag ville att bakrunden skulle vara suddig.

Äpplet är placerat på sidan av bilden (gyllenesnittet) för att jag ville få med äpplets skugga, när jag hade den i mitten fick jag inte med skuggan. Någonting jag gillar väldigt mycket med den här bilden är att det är mycket skuggor och ljusa partier, det tycker jag representerar kärlek. Kärlek är inte alltid lätt och därför tycker jag att de svarta skuggorna representerar kärlek när det är svårt och de ljusa partierna när det är “lätt”.

Jag tycker om den här bilden väldigt mycket men det skulle inte skadat om äpplet var rödare, ser coolare ut då.

F8, 1/1000 sek, ISO-200

Känsla: Sommarkänsla.

Min favorit årstid är helt klart sommaren. Och eftersom jag saknar sommaren så mycket ville jag ta en sommarbild på havet eftersom jag tycker det representerar sommar för mig. Jag fotade först Mälaren…men det blev inte så exotiska bilder så jag valde inte dem. Men veckan efter befann jag mig i Turkiet och där passade jag på att fota det klarblåa havet och jag tror nog att alla kan hålla med att den här bilden framkallar sommarkänslor.

Jag valde en stor bländare för att jag ville ha fokus på vågorna, dessutom hade jag en ganska kort slutartid för att vågorna rörde sig väldigt snabbt och jag ville fånga vågorna i rörelse. Fast om jag skulle haft kortare slutartid kanske jag skulle fångat vågorna när de var höga, men då blev bilden jätte mörk vilket jag inte alls ville.  Jag hade ett lågt ISO-tal för att när man är utomhus så är kameran mer ljuskänslig då ska man ha ett lågt tal.

Jag tog den här lite från sidan för att få en annan vinkel på vågorna. Jag tycker bilden har lite förgrund, mellangrund, bakgrund (när det gäller färgerna). Förgrunden är vågorna och mellangrunden är det ljusblåa havet, bakgrunden är det mörkblåa havet och himlen. Dessutom har jag photoshopat den här bilden lite, har gjort att den har fått en lite ”orange” färg.

Jag tycker om den här bilden väldigt mycket, särskilt för att det är så många olika färger i bilden. Men jag tror bilden skulle vara coolare om vågorna var högre och om jag var närmare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s